2. Persoonlijke visie

2. Persoonlijke visie

Visie betekent: een inspirerend, uitdagend en dynamisch beeld van de toekomst (Aerschot, 2003). In de blog: ‘Een dag in de toekomst’ beschrijf ik op verhalende wijze hoe mijn werkdag op de afdeling Cardiologie er over tien jaar uit zou kunnen zien. Hierin worden aspecten genoemd die mijn persoonlijke visie/ beeld van de toekomst duidelijk maken. Ik denk dat veel aspecten in de zorg zullen veranderen, met name: ziektebeelden, patiëntengroepen, behandelingen, procedures, algemene volksgezondheid, kennis en toegang tot nieuwe kennis.

In de afgelopen tijd hebben we voor het eerst in lange tijd te maken met een grote pandemie, veroorzaakt door het corona virus. Dit heeft de nodige gevolgen gehad voor de economie, het land en de zorg in het ziekenhuis. Verpleegkundigen hebben zich in no-time moeten aanpassen aan deze onvoorspelbaarheid in de zorg.
Door onderzoek te doen naar het corona virus toon ik mijn verpleegkundig leiderschap, omdat ik verantwoording neem voor het handelen bij mijn patiënten en hierdoor waardevolle zorg kan leveren, samen met mijn collega’s. In de blog: ‘Belang van leven lang leren’, wordt mijn visie op verpleegkundig leiderschap verder toegelicht.
Ik ben van mening dat een onderzoekende houding van groot belang is in de functie als verpleegkundige om tot de vervulling te komen van de Can-MEDS rollen, met name de reflectieve ‘EBP’- professional, de gezondheidsbevorderaar en professional & kwaliteitsbevorderaar:  (V&V 2020, 2012).
Onverwachte situaties, vergelijkbaar als de pandemie, zullen ook in de toekomst blijven voorkomen. Dit wetende, zullen onderzoeken in betrouwbare databanken belangrijker worden dan ooit.

Daarnaast denk ik dat de schaarste die in min of meerdere mate ontstond op de Intensive Care in de ziekenhuizen (op verschillende plekken in de wereld) een gevolg zal hebben voor hoe de ziekenhuizen patiënten gaan behandelen. De kans dat er nog een keer een IC-schaarste ontstaat is aanwezig. Bij schaarste overstijgt de vraag het aanbod (van der Zee, 2012). In geval van een IC-schaarste leidt dit tot een selectie welke patiënt wel en niet het ziekenhuis in mogen. De ziekenhuizen zijn met dit probleem geconfronteerd en zullen moeten nadenken over welke strategie ze uit gaan kiezen, die volgens hen ethisch verantwoord is. Ik denk dat de ziekenhuizen hun zogeheten ‘Jarencriterium’ die ze nu handhaven, de komende tijd gaan onderzoeken en aanpassen. Bij het jarencriterium wordt er voorrang aan jongeren gegeven boven de ouderen. Het ‘fairinnings’-argument houdt in dat iedereen in de loop van zijn of haar leven evenveel gelijke mogelijkheden (‘opportunities’) op zorg zou moeten hebben. Dit is geen discriminatie, omdat iedereen hier te maken mee krijgt. Een groot bezwaar dat hieruit voortvloeit is: de waarde van leven is niet afhankelijk van de leeftijd (van der Zee, 2012). Zelf ben ik wel voor het jarencriterium, mits deze aangepast wordt op een bepaalde manier waardoor de waarde van leven in te schatten is, los van de leeftijd.
Het corona virus heeft dus op veel manieren invloed, ook in de visie die ik heb voor de zorg!

Een andere soort nieuwe schaarste die zich voordoet is het tekort aan medische hulpmiddelen (BNR, 2020). In de blog ‘Een dag in de toekomst’, haalde ik het al aan; een tekort aan devices (ICD’s en Pacemakers) op de afdeling Cardiologie?! Het lijkt haast ondenkbaar, maar ook dit is mijn visie op de zorg. Er zullen manieren moeten komen om hiermee om te gaan, of de regels versoepelen die zijn opgesteld. In de nabije toekomst zal dit onderzocht moeten worden.

De veranderende aspecten die zich voordoen in de zorg, zullen er voor zorgen dat mijn visie vaak aangepast zal worden. Ik hoop samen met de verpleegkundigen een belangrijke rol te spelen in de besluiten die genomen moeten worden, om zo tot een gebalanceerd resultaat te komen, die vanuit elke hoek bekeken is!

 

 

Literatuur:

Aertschot, D. (2003, 1 november). Verklarende woordenlijst. Geraadpleegd op 11 mei 2020, van http://users.telenet.be/dirk.van.aerschot/vlaamsbrabant/documenten/voorafgaand/verklarende%20woordenlijst.pdf

BNR. (2020, 10 februari). ‘Dreigend tekort aan medische hulpmiddelen is acuut gevaar voor zorg’. Geraadpleegd op 24 april 2020, van https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10402158/dreigend-tekort-aan-medische-hulpmiddelen-is-acuut-gevaar-voor-zorg

V&V 2020. (2012). Beroepsprofiel verpleegkundige. Geraadpleegd op 11 mei 2020, van http://www.invoorzorg.nl/docs/ivz/informatiecentrum/professionals/23203%20Beroepsprofiel%20verpleegkundige.pdf

Zee, B. van der. (2012). Rechtvaardige selectie bij een pandemie. Geraadpleegd op 24 april 2020, van https://annevdheide.nl/wp-content/uploads/2020/05/WebversieRechtvaardigeselectebijeenpandemie05-12-2012-2.pdf

Vorige blog
1. Een dag in de toekomst
Volgende blog
3. Belang van leven lang leren
Menu